Sağlık

Deprem bölgesinde olanlar dikkat! Bulaşıcı hastalıkların ilk dalgası meydana gelebilir

İSTANBUL (İGFA) – Bulaşıcı hastalıkların ilk dalgasının depremden sonraki 4 ila 30. günlerin ortalarında ortaya çıkabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Bu dönemde gıda ve/veya su yoluyla bulaşan enfeksiyonlar veya enfeksiyonlar görülür. damlacık yoluyla bulaştığı görülebilir.” El yıkama ve hijyene önem verilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Mamçu, içme suyu olarak kapalı ambalajlı su yoksa kaynatılarak tüketilmesini tavsiye etti.

İLK DALGA 4. İLE 30. GÜN ORTASINDA GÖRÜNEBİLİR

Dilek Leyla Mamçu, depremden sonraki 4. ve 30. günlerin ortalarında bulaşıcı hastalıkta ilk dalganın ortaya çıkabileceğini belirterek, “Bu dönemde gıda ve/veya su yoluyla bulaşan veya damlacık yoluyla bulaşan enfeksiyonlar görülür. görülebilir. 30. günden sonra ise insanlarda daha uzun kuluçka süresi olan bulaşıcı hastalıkların ya da daha önceki enfeksiyonların tekrar ortaya çıkması görülebilir.

EN YAYGIN SU VE GIDA KUSURLU HASTALIKLAR MEVCUTTUR

Doğal afetlerden sonra, mağdurların barınma kamplarında en sık tifo, paratifo, kolera ve norovirüs gibi ishalli hastalıkların görülebildiğini belirten Prof. Dilek Leyla Mamçu, “Bu hastalıklara su kirliliği, kanalizasyon karışması veya taşıma ve/veya depolama sırasında suyun kirlenmesi neden olabilir” dedi.

Ek olarak, leptospirozun su, yiyecek veya kemirgenlerin, genellikle farelerin idrarıyla kontamine olmuş kirlenmiş toprakla temastan sonra gelişebileceğini kaydetti. Dilek Leyla Mamçu uyardı:

“İçme ve kullanma sularına kanalizasyon veya atık suların karışması ile hepatit A ve hepatit E olayları da görülebiliyor. Kalabalık ortamlar, yetersiz havalandırma koşulları, yetersiz beslenme, kalabalık barınma kampları ve soğuk hava nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonları ve zatürre görülebilir. Depremzedeler arasında aşılanmamış duyarlı bireylerin çok olması durumunda kızamık salgınları meydana gelebilir. Ayrıca hijyen eksikliği, yetersiz su tüketimi, kalabalık ortamlarda birbirinin yatağında uyuma gibi etkenler sonucunda uyuz gelişebileceği de akılda tutulmalıdır.

EL YIKAMA VE TEMEL HİJYEN ÖNLEMLERİ ÇOK ÖNEMLİDİR

Dilek Leyla Mamçu, olası hastalıkları önlemek için alınması gereken önlemlere değinerek, “El yıkama ve temel kişisel hijyen önlemlerine uyulması hastalıkların yayılmasını engeller. Yemeklerden önce veya yemek hazırlamadan önce, tuvalete gittikten sonra veya hapşırma, öksürme ve gözle görülür bulaşma durumunda eller sık ​​sık sabun ve su ile yıkanmalı ve gözle görülür bir bulaşma yoksa alkol içeren solüsyonlarla ovuşturulmalıdır. 20 saniye.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu