Haber

Kremlin Sözcüsü: Seyreltilmiş uranyumlu mermilerin kullanımından ABD sorumlu olacak

ABD’nin Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyum mühimmatı gönderme kararına tepki gösteren Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “İncelenmiş uranyum mermilerinin kullanımının sonuçlarının sorumluluğu tamamen ABD’ye ait olacaktır.” söz konusu.

??????????Peskov gazetecilerin güncel konulara ilişkin sorularını yanıtladı. ABD’nin Ukrayna’ya göndereceği Abrams tankları için seyreltilmiş uranyum mühimmatı hakkında açıklama yapan Peskov, bunun “çok kötü” olduğunu belirtti.

Bu mühimmatların geçmişte Yugoslavya’da da aktif olarak kullanıldığına dikkat çeken Peskov, bu mermilerin kullanımının çok üzücü sonuçlara yol açtığını, bunun uluslararası kuruluşlar tarafından dahi kayıt altına alındığını vurguladı.

Peskov, “İncelenmiş uranyumlu mermilerin kullanılmasının sonuçlarının sorumluluğu tamamen ABD’ye ait olacaktır. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor.” dedi.

Ayrıca bu mühimmat kullanımının daha önce onkoloji ve diğer hastalıklara yakalanan kişilerin sayısını da artırdığına dikkat çeken Peskov, mühimmatın kullanıldığı bölgelerde bu sorunların gelecek nesillerde de hissedildiğini ifade etti.

“Ermenistan-ABD tatbikatının bölgede istikrara katkısı yok”

Ermenistan’ın ABD ile tatbikat yapma planlarına ilişkin yorum yapan Peskov, “Bu durumda elbette bu tür tatbikatların yapılması durumun istikrara kavuşturulmasına ve bölgede karşılıklı güven ortamının güçlendirilmesine katkı sağlamayacaktır.” söz konusu.

Rusya’nın bölgede güvenliğin garantisi olma işlevini yerine getirmeye devam ettiğini belirten Peskov, Moskova’nın hem Erivan hem de Bakü ile dengeli ve titiz bir şekilde çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 9-10 Eylül’de Hindistan’da yapılacak G20 toplantısında görüntülü konuşma göndermeyeceği bilgisini paylaşan Peskov, tüm konuşma ve toplantıların Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından gerçekleştirileceğini hatırlattı.

Öte yandan Sözcü Peskov, “ABD, Rus oligarklarının el konulan varlıklarını Ukrayna’ya gönderecek” konusuna ilişkin değerlendirmesinde, “Bu konuyla ilgili fonların bloke edilmesi, el konulması veya başka şekilde tutulmasıyla ilgili tüm konuları ele alacağız” dedi. Rusya’nın yurtdışındaki devlet, özel ve karma mülklerine.” “Bu eylemlerin yasa dışı olduğunu düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu