Haber

Libya’nın Yüksek Finans Komitesi, kamu mülkiyetinin siyasi çatışmalardan ayrılması ve kaynakların adil bir şekilde dağıtılması çağrısında bulunuyor

Libya’daki Yüksek Finans Komitesi, kamu mallarının mevcut siyasi çatışmalardan uzak tutulmasını, kaynakların adil dağılımını ve seçimler için uygun ortamın sağlanmasını talep etti.

Libya Başkanlık Konseyi’nin Facebook hesabından yapılan açıklamaya göre, başta petrol olmak üzere ülke gelirinin adil dağılımını sağlamak amacıyla 7 Temmuz’da kurulan Yüksek Finans Komitesi ilk toplantısını Sirte kentinde yaptı.

Başkanlık Konseyi Başkanı ve Yüksek Finans Komitesi Lideri Muhammed el-Manfi burada yaptığı konuşmada, bu toplantının Libya halkının tartışmalı sorunları diyalog yoluyla ve ulusal mekanizmalara uygun olarak çözme yeteneğini göstermek için bir fırsat olduğunu söyledi.

Kamu mallarını siyasi çatışmalardan uzak tutmak ve ülkede seçimlerin yapılması için uygun ortamı sağlamak istediklerini belirten Negatif, kalkınma projelerinin kesintisiz uygulanmasının, yeni projelerin Libya’nın tüm bölge ve şehirlerinde hayata geçirilmesinin ve servetin adil dağılımının sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Menfi, “Kaynakların tahsis edilmesi ve adil bir şekilde dağıtılması, uygulayabileceğimiz teknik bir konudur. Ancak bu, ulusal mekanizmayı bozma girişimlerine karşı güçlü bir irade gerektirir.” söz konusu.

Uzmanlara “Yüksek Finans Komitesi’nin çalışmalarına eşlik etmeleri ve düşüncelerini dile getirmeleri” çağrısında bulunan Menfi, en üst düzeyde şeffaflık ve açıklık sözü verdi.

Toplantının ardından yayınlanan açıklamada, resmi makamlardan devletin gelirlerine ilişkin net verilerin Yüksek Maliye Komisyonu’na iletilmesi istendi.

Libya’nın doğusundaki silahlı kuvvetlerin lideri Halife Haftar, 4 Temmuz’da yaptığı açıklamada, başta petrol gelirleri olmak üzere gelirlerin “adil dağılımını” sağlayacak komitenin en geç Ağustos ayına kadar kurulmaması halinde güçlerini seferber edeceğini söyledi.

Libya Başkanlık Kurulu, başta petrol olmak üzere ülke servetinin adil dağılımı tartışmasının artması üzerine, hükümet harcamalarının izlenmesi ve adil dağılımının sağlanması amacıyla 7 Temmuz’da Yüksek Finansman Komitesi kurulmasına karar verdi.

Karara göre, Yüksek Finans Komitesi’nde lider Menfi’nin yanı sıra Libya’daki partileri temsil eden 17 üye daha bulunuyor.

Libya’da petrol gelirlerinin dağılımı

Libya’da petrol gelirlerinin adil dağılımı konusu ülkedeki en değerli konuların başında geliyor.

Doğudaki Tobruk kentinde Temsilciler Meclisi (TM) tarafından atanan hükümet, petrol gelirleri üzerindeki denetim konusunda Ulusal Birlik Hükümeti ile çatışıyor.

TM’nin atadığı hükümet, 25 Haziran’da yaptığı açıklamada petrol ihracatını yargı yoluyla askıya almakla tehdit etmişti.

ABD’nin Trablus Büyükelçisi ve Libya Özel Temsilcisi Richard Norland ise Libyalı siyasi aktörlere petrol sahalarını kapatma tehditlerinden uzak durmaları çağrısında bulunarak, bunun ülke ekonomisi için tehdit oluşturduğunu belirtti.

Norland’ın bu açıklaması Libya’da tartışma yarattı. Libya Temsilciler Meclisi Enerji Komitesi Başkanı İsa el-Aribi, bu açıklamayı “içişlerine açık bir müdahale” olarak değerlendirdi.

ABD’nin Trablus Büyükelçisi Norland, 3 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ülkesinin Libya’nın petrol gelirlerinin dağıtımı ve yönetimi için ülkedeki kurumların şeffaf bir sistem kurma çabalarını desteklediğini belirtti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, 3 Temmuz’da Libya Ulusal Petrol Şirketi Lideri Ferhat bin Kıdara ile yaptığı görüşmede devlet harcamalarında şeffaflığa önem verdiklerini vurguladı.

Dibeybe, “hükümetin önceliğinin petrol gelirlerinden ülkenin her bölgesinde vatandaşın yararlanmasını sağlamak olduğunu” kaydetti.

zara-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu