Haber

MİT’in 97. yılına ithaf edilen ‘Temas İstanbul’ sergisi açıldı

MİLLİ İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) kuruluşunun 97. yıl dönümü nedeniyle Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) ‘Temas İstanbul’ standı açıldı. Sergi küratörü Zihni Tümer, “Sergide kuş ayakları, taşlar, tuğlalar ve çeşitli göze çarpmayan bağlar, ses kaydı gibi şifreli şeyler, saklanabilen ve saklanabilen kablosuz teraziler gibi pek çok nesneyi bir arada göreceğiz” dedi. bilgi ve görsel taşıma gibi alışılagelmiş formların dışında gizlenmiştir.”

Bu yıl 97. yılı kutlanan MİT’in ‘Temas İstanbul’ standı, Türk İstihbarat tarihinin farklı dönemlerine ilişkin belge ve teçhizatın sergilendiği AKM’de açıldı. 11 Şubat’a kadar ziyaretçilerini bekleyen stantta “Vatan”, “Gelenek”, “Gelecek” ve “Gurur” başlıklı dört farklı bölüm bulunuyor. MİT’in tarihsel sürecinin anlatıldığı sergide, savunma, teknoloji ve tarihteki dijital dönüşümün yanı sıra kurum kültürü ve zekasını şekillendiren ve yönlendiren küresel olayları objektif ve görsel bir anlatım diliyle anlatan bölümler yer alıyor. Öte yandan sergide Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın’ın hologramı da yer alıyor. Kalın hologramında organizasyon yapısı ve duruşu hakkında bilgi veriyor.

‘SERGİMİZ DÖRT YASADAN OLUYOR’

Sergi küratörü Zihni Tümer, “Sergimiz 4 sütundan oluşuyor. Birincisi vatan, gelenek; tarihimiz, hafızamız, bilgimiz, geleceğimiz; vizyonumuz, çocuklarımız ve son olarak da gurur kısmı, Milli İstihbarat Teşkilatı Türkiye’nin küresel oyunculuğu; oyun yapımcısı, yıkıcı doğası, faaliyeti ve kimliği ile dünyada yankı uyandıran olay ve bilgilerden yola çıkılarak derlenmiştir.Bu da bizi bu noktaya getirdi, arşiv bölümü toplandı 2013 yılından beri derlenen ve her zaman heyecanla yola çıkma isteği, kendini Ankara’da ifade etme isteği 2018 yılında Ankara’da gerçekleşti. İstanbul’da ‘İletişim’ isimli bir sergi düzenlendi, onbinlerce ziyaretçi tarafından izlendi. Büyük bir başarı yakaladı. Orada ele geçirilen 90 objenin ve birçok filmin anlatımı, popüler kültürde de yer alan bir bütünlük içinde kendini çok güzel ifade etmiş, burada “Bunu biraz dönüştürdük ve metafor kullandık” dedi.

‘GİZLİ BİLGİ VE GÖRÜNTÜ TAŞIYABİLECEK BİRÇOK NESNEYİ BİRARADA GÖRECEĞİZ’

Tümer, sergilenen objelerin bir dama odasına yerleştirildiğini, ziyaretçilerin çoğunlukla film ve dizilerde yer alan objeleri görebildiklerini söyledi. Öte yandan Tümer, “Ziyaretçi, İngiliz istihbarat casusu Arabistanlı Lawrence’ın kullandığı motoru popüler kültürde, bildiğimiz film ve dizilerde görebilecek, aynı zamanda biz de ziyaret edeceğiz” dedi. Anadolu topraklarından geçtiği noktada takip belgelerini görebilecek. Burada yine kuş ayakları, “Taş, tuğla ve çeşitli göze çarpmayan bağlar gibi alışılagelmiş formun dışında saklanabilen ve saklanabilen birçok nesne göreceğiz” , ses kaydı gibi şifrelenmiş nesneler ve gizlenebilecek bilgi ve görüntüleri taşımak için kullanılabilen kablosuz teraziler” dedi.

19 Ocak – 11 Şubat tarihleri ​​arasında ziyaretçilerini bekleyen standın pazartesi hariç 11.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık olacağı öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu