Haber

Nilüfer bir müze daha kazandı

Nilüfer Belediyesi, Misi’de daha önce restore ettirdiği tarihi binayı imzaladığı protokolle Bursa UNESCO Derneği’ne tahsis etti. Protokol kapsamında Türkiye’nin ikinci “Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi” Nilüfer’de açılacak.

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra kültürel yapısıyla da bir sanat köyü olma yolunda ilerleyen Misi’ye Nilüfer Belediyesi, Fotoğraf Müzesi ve Edebiyat Müzesi’nden sonra bir yenisini daha kazandırıyor. Daha önce Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilen Misi’deki 3 katlı tarihi yapı, bu amaçla müze olarak düzenlenmesi için 10 yıllığına Bursa UNESCO Derneği’ne tahsis edildi.

Bu iş birliğinin çerçevesini belirlemek için Nilüfer Belediyesi ile Bursa UNESCO Derneği arasında işbirliği protokolü imzalandı. Nilüfer Belediyesi Halkevinde imzalanan protokol törenine Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Fazilet, Bursa UNESCO Derneği Lideri İlker Özaslan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. İmza öncesi yapılan iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa UNESCO Dernek Lideri İlker Özaslan, Önder Turgay Fazilet’e ve emeği geçenlere teşekkür etti. Projenin Bursa’nın geçmişinin gelecek nesillere aktarılmasında büyük rol oynayacağını ifade eden Özaslan, “Bugün Bursa’nın kültürel kimliğine katkı sağlayacak değerli bir projeye imza atıyoruz.

Çok değerli bir eseri Bursa’ya kazandırıyoruz. Ankara’nın ardından Türkiye’nin ikinci Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi müzesi Nilüfer Misi Bursa’da kapılarını açacak. İlkinden daha nitelikli olacak bu yerde çok özel ve etkili çalışmalara imza atacağız. Kültür gönüllüleri ile Misi’yi bir kültür merkezi haline getirmek istiyoruz. Burası müzenin yanı sıra daha işlevsel yaşayacak. Nilüfer Belediyesi’nin verdiği bu takviye çok pahalı. Bize duyulan güvenin ve iyi niyetin boşa gitmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Tarihi yapının restore edilerek gelecek nesillere aktarılması amacının iş birliği ile taçlandırıldığını kaydeden Önder Turgay Fazilet, “Tarihi yapı konusunda geçmişte yaptığımız çalışmalar Bursa UNESCO ile farklı bir anlam kazanacak. Dernek. Misi önemsediğimiz ve değer verdiğimiz bir bölge. Yapılan çalışmalar bölgenin değerini de artıracaktır. Misi’nin tarihi doğal güzelliklerle bezeli bir kültür sanat merkezi olma hedefine siz de destek vermiş olacaksınız. Bu projede emeğini ve yüreğini ortaya koyan herkesi kutluyorum” dedi.
Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

İmzalar sonucunda Nilüfer Belediyesi’ne ait olan Misi Mahallesi’ndeki 3 katlı tarihi bina 10 yıllığına Bursa UNESCO Derneği’ne tahsis edildi. Bursa UNESCO Derneği tarafından yürütülecek çalışmalar sonucunda tarihi yapı, Ankara Altındağ’dan sonra Türkiye’nin en kapsamlı ikinci Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi olarak hizmete açılacak. Hayata geçirilmesi planlanan müzenin uygulama alanlarında gösteri, el sanatları atölyeleri, sohbet, gelin, sünnet, masal, oyun odaları oluşturulacak. “Tahtasız Sınıflar – Okul Dışı Öğrenme Ortamlarının Kullanımı” gibi projelerle okulların eğitim faaliyetlerine ev sahipliği yapması planlanan Misi SOKÜM Müzesi de öğrenci kümeleriyle iç içe olacak. Her kesimden ziyaretçiye hitap etmesi planlanan Misi Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’nin yılda yaklaşık 10 bin ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.
 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

atkaracalar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu