Haber

Sudan hükümeti çatışmayı bitirmek istiyor

Sudan Egemenlik Kurulu Lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah al-Burhan, hükümetin “çatışmayı sona erdiren ve halkın güvenini yeniden tesis eden her türlü çözümden” yana olduğunu belirtti.

Egemenlik Kurulu’ndan yapılan açıklamada, Burhan’ın Afrika Birliği Başkanı (AfB) Komorlar Dönemi Başkanı Gazali Osmani ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Burhan, görüşmede, “Sudan hükümeti, isyancı milislerin yabancı paralı askerler yardımıyla sürdürdüğü ve güven ortamını yeniden tesis ettiği (Ordu ile Çabuk Destek Güçleri’nin (HDK) çatışmasına atıfta bulunarak) çatışmayı sona erdiren her türlü çözümden yanadır” dedi. Sudan halkına.” söylediği aktarıldı.

Açıklamada, Osmani’nin Sudan’da barışın sağlanması için Afrikalı bir çözüme ihtiyaç olduğunu vurguladığı bilgisi verildi.

Daha önceki ateşkeslerin başarısız olmasına rağmen, Sudan’daki krizin çözümü için ABD ve Suudi Arabistan’ın kolaylaştırdığı “Cidde görüşmeleri” de tartışıldı ve ateşkeslerin başarısızlığı, takip edecek etkin takip mekanizmalarının olmamasından kaynaklandı. STK ihlallerinin, vatandaşların evlerini, hastanelerini, hizmet merkezlerini, kamuyu kaybetmelerinin ise tesislerini terk etme taahhütlerini yerine getirmemelerinden kaynaklandığına işaret edildi.

Öte yandan Sudan hükümeti, AfB’den “Birleşmiş Milletler (BM) Geçiş Entegre Yardım Misyonu (UNITAMS) başkanı Volker Perthes ile ülkede iş yapmamasını” istedi.

Sudan’ın Etiyopya Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Sudan hükümeti 8 Haziran 2023’te BM Genel Sekreteri’ne (Antonio Guterres) Sudan Temsilcisi Perthes’in resmi olarak istenmeyen kişi olduğunu bildirmiştir. Perthes ile bu konuda iş yapılmamasını talep etmektedir.” ifadesi kullanıldı.

BM Genel Sekreteri’nin Sudan Özel Temsilci Yardımcısı Salami itimatnamesini sundu

Sudan’daki BM misyonundan yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilci Yardımcısı Clementine Nkweta Salami’nin Sudan hükümetine güven mektubunu sunduğu belirtildi.

Sudan hükümeti, 8 Haziran’da BM’nin Sudan Temsilcisi Volker Perthes’i “istenmeyen adam” ilan etti.

Suudi Arabistan ve ABD, 8 Haziran’da Sudan ordusu ve STK temsilcilerinin Sudan’ın her yerinde 24 saatlik ateşkes anlaşmasına vardıklarını duyurdu.

Ateşkes, 10 Haziran’da yerel saatle 06:00’dan itibaren yürürlüğe girdi.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Sudan ordusu, bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı için tehdit olarak gördüğü bir zamanlar desteklediği HDK’nın 2 yıl içerisinde orduya tam olarak entegre olmasını istiyordu.

HDK’nın yaklaşık 10 yıllık bir süreçte sivil hükümeti kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan gerilim, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü.

Dünya Sağlık Örgütü, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle 850 kişinin hayatını kaybettiğini, 5 bin 500 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu