Ekonomi

Depremzedeler fırsatçılardan şikayetçi

Depremzedelerden, izinsiz bağış toplayanlardan, depremzedelerin ihtiyaçlarını istismar eden ve fahiş artan fırsatçılardan şikayetçi olduğu belirlendi.

“Bağış ve yardımlar, tanınmış hayır kurumları ve isimleri kullanılarak toplanır”

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, depremle ilgili en çok şikayetin, bilinen hayır kurumları ve isimleri kullanarak bağış ve yardım toplayanlar olduğunu belirterek, konuya şu sözlerle açıklık getirdi:

Bu kişi ve kuruluşlar adına vatandaşlara mesajlar gönderilmektedir. Bu açıklamalar için özellikle sosyal medya hesapları kullanılmaktadır. Bu hesap numaralarını onaylamadan iyi niyetle yardım eden kişiler suistimal edilmektedir. Vatandaşlarımız bu numaraları ilgili dernek, kurum ve kuruluşların internet adreslerinden mutlaka teyit etmelidir. Gerekirse onlar da bize ulaşıp sorabilirler.

“Gıda, ulaşım ve kiralarda rakamlar aşırı arttı”

İlk günden itibaren tüm Türkiye’nin tek yürek olduğu deprem karşısında kötü niyetlerin de olduğuna işaret eden Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

Deprem bölgelerinden artan talebi fırsata çevirmek, haksız çıkar sağlamak ve çıkar elde etmek isteyen bazı kötü niyetli kişilerin gıda, ulaşım fiyatları ve konut kiralarında sayılarını artırdığını görmekteyiz. Fiyatların yüksek olmasından şikayetçi olan vatandaşlarımız bu konuda bize başvuruyor. Özellikle kiralama ve ulaşım fiyatları açısından zaman zaman yüksek cezalar verildiğine dair duyurular görüyoruz. Ancak bu noktada daha caydırıcı yaptırımların olması gerekiyor.

“Haksız menfaat elde etmek isteyenler şikayet edin”

Vatandaşlardan yardım noktasında kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların duyurularına itibar etmelerini isteyen Küçük, şunları söyledi:

Emin olmadığımız hesaplara bağış yapmamalıyız. Ayrıca fahiş fiyat artışları ve haksız kazanç teşebbüsleri konusunda Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı il müdürlükleri ve zabıta birimlerine şikayette bulunabiliyoruz. Bu zor günlerden geçerken yetkililerden kargaşadan yararlanmak isteyenlerin sürekli denetlenmesini ve haklarında ağır cezai yaptırımların uygulanmasını talep ediyoruz.

Hırsızlık ve yağma olayları

“Afet fırsatçıları harekete geçti”

Tüketici Konfederasyonu Lideri Aydın Ağaoğlu, depremin ardından tüm ülke mücadele ederken afet fırsatçılarının da harekete geçtiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son kullanma tarihi geçmiş ürünlerle karşılaşılıyor”

“Özel okul ücretlerinin iadesiyle ilgili şikayetler geliyor”

Özel okullardaki öğrencilerin başka şehirlerdeki özel okullara kayıt olmaması ve ödenen ücretin kalan kısmının velilere iade edilmemesi şikayetleri gelmeye başladı.

referans noktaları

Ağaoğlu, depremzedelerin her türlü takviye ve yardım için kaymakamlıklara, valiliklere veya AFAD’a başvurması gerektiğini, afet vurguncularına ağır yaptırımlar uygulanması gerektiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu