İş

Ocak ayında Avustralya’daki iş koşulları düştükçe maliyet baskıları artıyor

Avustralya’daki iş koşulları Ocak ayında özellikle hizmet sektöründe gerilerken, maliyetler zorluklar yaratmaya devam etti. National Australia Bank’ın (OTC:NABZY) anketi, iş koşulları endeksinin 2 puan düşerek +6’ya gerileyerek uzun vadeli ortalama olan +7’nin hemen altında kaldığını ortaya koydu.

Ancak iş güveni marjinal bir iyileşme göstererek 1 puanlık artışla +1’e ulaştı. NAB’ın baş ekonomisti Alan Oster, “Güven, ekonomi genelinde süregelen baskılarla tutarlı olarak bir süredir olduğu gibi zayıf kalıyor; büyüme 2023’ün geri yarısında açıkça yavaşlıyor ve maliyet artışı hala yüksek” dedi.

Ankette ayrıca ticari satışların 3 puan azalarak +11’e, hem kârlılığın hem de istihdamın 2 puan azalarak +5’e düştüğü belirtildi. Buna karşılık kapasite kullanımında önceki %82,8’den %83,6’ya yükselen bir artış yaşandı.

Maliyetler açısından bakıldığında, satın alma maliyetlerindeki çeyreklik artış Ocak ayında %1,8’e yükseldi. Perakende fiyatları önemli ölçüde arttı ve Aralık ayındaki %+0,5’lik düşüşün ardından %+0,9’a yükseldi. Oster, ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamaya rağmen fiyat baskılarının güçlü kaldığını ancak genel olarak ekonomi performansının gerisinde kaldığını belirtti. Oster, fiyat baskılarının 2024 başlarında azalmaya devam edeceğini öngörüyor.

Avustralya Merkez Bankası (RBA), enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını son 12 yılın en yüksek seviyesi olan %4,35’e yükseltti. Bu aynı zamanda ekonomik yavaşlama işaretleri ortaya çıksa bile daha fazla faiz artırımı olasılığının sinyalini verdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberantakya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu