Teknoloji

Uzay yıldızlarla dolu olmasına rağmen neden bu kadar karanlık?

İnsanlar uzun zamandır yıldızlarla dolu olmasına rağmen uzayın neden karanlık olduğunu merak ediyorlardı. Öyle ki bu sorunun özel bir adı bile var: Olbers paradoksu.

Gözlemlenebilir dünyadaki gökbilimciler Yaklaşık 200 milyar trilyon yıldız var Tahmin ediyor. Ve bu yıldızların birden fazlası bizim güneşimiz kadar veya ondan daha parlaktır. Peki uzay neden göz kamaştırıcı ışıklarla değil de devasa bir karanlıkla dolu?

Bunun evrendeki yıldızların çoğunun Dünya’dan çok uzakta olmasından kaynaklandığını tahmin edebilirsiniz. Bir yıldız ne kadar uzaktaysa o kadar az parlak görünür. Ancak cevabın tamamının bu olmadığı ortaya çıktı.

Bir an için evrenin çok eski olduğunu ve en uzak yıldızlardan gelen ışığın bile Dünya’ya ulaşmayı başardığını varsayalım. Bu hayali senaryoda evrendeki yıldızların tamamı hiç hareket etmemektedir.

Merkezinde Dünya olan büyük bir baloncuk hayal edin. Eğer baloncuk yaklaşık 10 ışıkyılı genişliğinde olsaydı, yaklaşık bir düzine yıldız içerecekti. Elbette birkaç ışıkyılı uzaklıktaki bu yıldızların çoğu Dünya’dan oldukça sönük görünecektir.

Balonu 1000 ışıkyılı, ardından 1 milyon ışıkyılı ve ardından 1 milyar ışıkyılına genişletmeye devam ederseniz, baloncuğun en uzaktaki yıldızları daha sönük görünecektir. Ancak baloncuk büyüdükçe, hepsi ışığa katkıda bulunan daha fazla yıldız olacak. En uzaktaki yıldızlar giderek daha sönük görünse de, çok daha fazla sayıda olacağından gece gökyüzünün tamamı çok parlak görünecek.

Hayali balon örneğinde yıldızların hareket etmediğini ve evrenin çok yaşlı olduğunu hayal ettiniz. Ancak dünya yalnızca 13 milyar yaşında.

Bu, insanlık için inanılmaz derecede uzun bir zaman dilimi olsa da astronomik olarak kısa bir zaman dilimidir. Ve o kadar kısa ki, yaklaşık 13 milyar ışıkyılı uzaklıktaki yıldızlardan gelen ışık artık Dünya’ya ulaşamıyor. Yani Dünya çevresinde görebildiğimiz tüm yıldızları içeren gerçek baloncuk, Dünya’dan yalnızca 13 milyar ışıkyılı kadar uzanıyor.

Balonun içinde her görüş hattını doldurmaya yetecek kadar yıldız yok. Elbette gökyüzünde bazı yönlere bakarsanız yıldızları görebilirsiniz. Gökyüzünün diğer bölgelerine baktığınızda hiçbir yıldız göremezsiniz. Bunun nedeni, bu karanlık noktalarda görüşünüzü engelleyebilecek yıldızların çok uzakta olması ve ışıklarının henüz Dünya’ya ulaşmamış olmasıdır. Zaman geçtikçe daha uzaktaki bu yıldızlardan gelen ışığın bize ulaşması mümkün olacak.

Gece gökyüzünün sonunda tamamen aydınlanıp aydınlanmayacağını sorabilirsiniz. Ancak bu bizi size hayal etmenizi söylediğimiz diğer şeye geri getiriyor: Bütün yıldızlar hareket etmiyor. Evren aslında genişliyor ve en uzak galaksiler neredeyse ışık hızıyla Dünya’dan uzaklaşıyor.

Galaksiler çok hızlı bir şekilde uzaklaştıklarından yıldızlarından gelen ışık insan gözünün göremeyeceği renklere dönüşmektedir. Bu etkiye Doppler kayması denir. . Bu nedenle en uzaktaki yıldızlardan gelen ışığı gözünüzle göremezsiniz. Ve gece gökyüzü tamamen aydınlatılmıyor.

Gökbilimciler, uzak bir gelecekte, örneğin bin trilyon yıl sonra, evrenin karanlığa gömüleceğini ve geriye yalnızca beyaz cüceler ve kara delikler gibi yıldız kalıntılarının kalacağını varsayıyorlar. Yani, gece gökyüzümüz tamamen yıldızlarla dolu olmasa da, gökyüzünün tadını çıkaracak kadar şanslı olduğumuz çok özel bir zamanda yaşıyoruz…

habermurgul.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu